Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΤΟΥ, Διαδικτυακή Ατομική Έκθεση

 

Έργα προς διάθεση



1. Όλα από την αρχή , Μελάνια σε χαρτί ,  17 x 24,5 εκ


2. Να φροντίζω τον  προορισμό μου , Μελάνια σε χαρτί ,  17 x 24,5 εκ

3. Το Φώς είναι το γνώριμο Σπίτι,   21 x 29,5 εκ, Μελάνια σε χαρτί


4. Η Γη ένα πεδίο πειραματισμού η μια βεβαιωμένη κτήση ,
21 x 29,5 εκ, Μελάνια σε χαρτί


5. Η Αγάπη είναι η μοναδική δύναμη σ αυτό το Σύμπαν
κι αυτή που συναντά και ενώνει όλα τα πιθανά σύμπαντα ,
21 x 29,5 εκ, Μελάνια σε χαρτί

6. Η Αγάπη είναι το πιο λαμπρό αστέρι στο Σύμπαν και σε όλα τα Σύμπαντα,
21 x 29,5 εκ, Μελάνια σε χαρτί

7. Έχω χρέος να είμαι Ευτυχισμένη
 17 x 24,5 εκ, Μελάνια σε χαρτί

8. Πρόσεξε τις σκέψεις σου γίνονται οι πράξεις σου. Λάο Τσε
17 x 24,5 εκ, Μελάνια σε χαρτί

9. Να Είμαι πάντα Ευγνώμων
17 x 24,5 εκ, Μελάνια σε χαρτί

10. Αγαπώ, Χαίρομαι, Εργάζομαι, Ευγνωμονώ 
21 x 29,5 εκ, Ακουαρέλες σε χαρτί

11. Δημιουργία Προσωπικότητας Ισχυρής,
21 x 29,5 εκ, Ακουαρέλες σε χαρτί

12. Προστατεύομαι από τη λύπη και τη χαρά του πόνου 
 21 x 29,5 εκ, Ακουαρέλες σε χαρτί

13. Μπορώ να  νοικιάσω ένα σπίτι αλλά όχι μια Οικογένεια 
21 x 29,5 εκ, Ακουαρέλες σε χαρτί

14. Όλα είναι Ψευδαισθήσεις,
21 x 29,5 εκ, Ακουαρέλες σε χαρτί

15. Ο σιωπηλός Παιδαγωγός Μας Η Φύση 
21 x 29,5 εκ, Ακουαρέλες σε χαρτί

16. Νοιώθω σαν μόνιμος κάτοικος αυτής της Γης 

αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια,

Ακουαρέλες σε χαρτί , 30 x 40 εκ






Δελτίο Τύπου

22 Ιανουαρίου 2021

Ψηφιακή Έκθεση Ζωγραφικής

Inside – Outside art @ coronavirus time

της Ελένης Πολυχρονάτου

στην EPsilon Art Gallery

1 - 28 Φεβρουαρίου 2021

 

Μια προσπάθεια μετατροπής ενός εγκλεισμού σε δημιουργική περίοδο

 

Έκθεση της Ελένης Πολυχρονάτου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «InsideOutside art @ coronavirus time» θα φιλοξενηθεί από τη Δευτέρα 1/2 έως την Κυριακή 28/2/2021 στην γνωστή EPsilon Art Gallery.

Αφορμή για την ψηφιακή μεταγραφή 16 έργων της Ελένης Πολυχρονάτου και παρουσίασής τους στο κοινό μέσα από την ασφάλεια, αλλά και την απόσταση, ενός ψηφιακού περιβάλλοντος, στάθηκε η περιορισμένη πρόσβαση στις γκαλερί για λόγους υγειονομικής ασφάλειας από την πανδημία.

Η ψηφιακή έκθεση των έργων θα είναι διαθέσιμη από 1 έως 20 Φεβρουαρίου 2021 στους δύο ιστότοπους της EPsilon Art Gallery:

www.epsilon-artgallery.com και www.epsilonartgallery.blogspot.com

 

Η καλλιτέχνις

 μιλάει για την Έκθεση «InsideOutside art @ coronavirus time»

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ? Αυτή η ερώτηση κυριαρχούσε στο μυαλό μου κατά την περίοδο της καραντίνας και μπροστά μου ανοίγονταν δυο δρόμοι: Να εγκαταλείψω ή να εργαστώ. Η επιλογή ήταν μονόδρομος και ήταν ένα μήνυμα αυτοσυνειδητοποίησης και αυτοβελτίωσης. Να εργαστώ και μέσα από την δημιουργία να θέτω ξανά και ξανά τις βάσεις μιας καθημερινότητας ήρεμης και θετικής, γεμάτης με υπομονή και –ναι, γιατί όχι- μιας καθημερινότητας χαράς, όχι γιατί είμαι αναίσθητη στο ανθρώπινο δράμα, αλλά γιατί είναι πρωταρχικό καθήκον η φροντίδα της νοητικής μας δομής.  Ζωγράφιζα, λοιπόν, και κάθε μέρα, κάποιες φορές, ολοκλήρωνα και ένα έργο. Ένα έργο με λόγια ενδυνάμωσης που το υποστήριζαν, ή θα μπορούσα να πω, το έκτιζαν γραμμές ευθείες, κάθετες, οριζόντιες, διαγώνιες, τεθλασμένες, καμπύλες, κύκλοι και χρώματα…. Ένας εσωτερικός διάλογος ανάμεσα στη μορφή και το περιεχόμενο η αλλιώς ενός διαλόγου συνεργασίας και αρμονικής συμβίωσης ανθρώπου και φύσης.   Ελένη Πολυχρονάτου

 

Οι διακεκριμένοι Ακαδημαϊκοί
Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Γιάννης Κολοκοτρώνης και Μαρία Καμπουροπούλου–Σαββαΐδου

έχουν γράψει για το έργο της:

«Γνωρίζω την Ελένη Πολυχρονάτου από πάρα πολλά χρόνια […] Οι εργασίες της……. έχουν την ιδιομορφία ότι συνιστούν στην πράξη ένα είδος «Δηλώσεων» με την έννοια που καθιερώθηκε στη σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική με τον όρο Statement […] Το χαρακτηριστικό αυτών των δηλώσεων στην Πολυχρονάτου είναι ότι δεν αρκούνται να εγκαταστήσουν με τις λέξεις μια υπευθυνότητα την οποία διατυπώνει, αλλά ότι εικονογραφούν σχέσεις τριγώνων, κύκλων, γραμμών που αλληλοπαρεμβάλλονται και αλληλοδιεισδύουν το ένα στο άλλο. Αυτή η αλληλοπαρεμβολή είναι η επικοινωνία και η αναζήτηση από την καλλιτέχνιδα ώστε το κάθε ένα που δηλώνεται να μην ισχύει από μόνο του αλλά να ισχύει σε συσχετισμό με τον εαυτό του, που είναι όμως, ο κάθε ένας, ένας άλλος […] Αυτή είναι η συνθήκη αυτής της εργασίας την οποία θα χαρακτηρίζαμε ως «συντακτική εικονογράφηση» ή ως «συντακτική δομή των εικόνων». Οι συσχετισμοί έχουν ενδιαφέρον κατά τούτο, ότι προτάσσουν εικόνες που δεν είναι αναπαραστατικές οπτικών εντυπώσεων, αλλά που χρησιμοποιούν «συντακτικά» τις οπτικές εντυπώσεις. Η Πολυχρονάτου συντάσσει τις λέξεις ως εικόνες…

Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Ομ. Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της AICA-Ελλάς

 

«Πολύμορφο και πολύτροπο το εικαστικό έργο της Ελένης Πολυχρονάτου, ξεκινά από την πορεία της γραμμής στη ζωγραφική επιφάνεια για να επεκταθεί στο χώρο με τη μορφή κατασκευών και εγκαταστάσεων. Δημόσιος - ιδιωτικός χώρος, ανακυκλώσιμες ύλες και αισθητική παιδεία ορίζουν τρία βασικά πεδία έρευνας πάνω στα οποία αναπτύσσεται η εννοιολογία των έργων της αλλά και η κοινωνική της δράση. […]  Η εικαστικός, ξεκινώντας από την ψυχολογική εκδοχή των συμβόλων, διερευνά την ισόρροπη σχέση ανάμεσα στο τυχαίο του αυτοσχεδιασμού αλά Μιρό και τη μεθοδευμένη ποιητική ερμηνεία του κόσμου μας αλά Πάουλ Κλέε… […] Με έργα και δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης, μας δείχνει μια σύγχρονη μεταμοντέρνα εκδοχή για την αρχή, το τέλος ή τη διαφύλαξη της ατομικότητας σ’ έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας».

Γιάννης Κολοκοτρώνης, Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ, Ιστορικός Τέχνης

 

«Τα έργα της Ελένης Πολυχρονάτου, συνδυάζοντας λόγο και εικόνα, αποτελούν πολυεπίπεδες δημιουργίες που ενεργοποιούν τη συνδυαστική σκέψη. Η σχέση εικόνας και λόγου, όπως υποστηρίζει ο Ρολάντ Μπάρτ, μπορεί να είναι είτε σχέση ισοδύναμης επεξεργασίας, όπου και τα δύο μέσα αφηγούνται την ίδια ιστορία, είτε συμπληρωματικότητας – διαδοχικότητας, όπου το ένα μέσο προεκτείνει και εμπλουτίζει τις πληροφορίες του άλλου. […] Έτσι και στα έργα της Πολυχρονάτου, τα δύο μέσα συνδυάζονται αρμονικά και αναπτύσσουν σχέση οργανικής συμπληρωματικότητας, παραχωρώντας στον θεατή μια πυξίδα για να πλοηγηθεί στη θάλασσα των μηνυμάτων που εκπέμπουν.  Η μελωδική σύμπτυξη των γεωμετρικών σχημάτων, γωνίες και καμπύλες, η χρωματική καθαρότητα, τα επανερχόμενα μοτίβα και σύμβολα, οι συμβολικές παραπομπές στα στοιχεία της φύσης, η ανθρώπινη φιγούρα […] διασκορπίζονται στο χώρο σκιαγραφώντας ένα ψυχικό τοπίο που προσκαλεί και προκαλεί για εξερεύνηση. […] Η ελευθερία στην πρόσληψη και την ερμηνεία συνιστά και το δώρο της τέχνης της Πολυχρονάτου στο θεατή. Αυτό που προσλαμβάνει κανείς στη στοχαστική θέαση των εκθεμάτων είναι η προσωπική του διαδρομή προς τα ένδον και αντανακλά τη δική του πορεία προς την αυτογνωσία».

Μαρία Καμπουροπούλου - Σαββαΐδου, τ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εικαστικός, τ. Διευθύντρια Πινακοθήκης Ρόδου,

 

Λίγα λόγια για την EPsilon Art Gallery

Η EPsilon Art Gallery, την οποία ίδρυσε το 2011 στο Λουτράκι Κορινθίας η ζωγράφος Εύη Παντελέων, στη διάρκεια της λειτουργίας της έχει παρουσιάσει μέσω ατομικών και ομαδικών εκθέσεων έργα 150 και πλέον Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, τόσο καταξιωμένων όσο και νέων, που ανήκουν κυρίως στο χώρο της ζωγραφικής και της γλυπτικής (ενδεικτικά: οι ζωγράφοι Δημήτρης Μυταράς, Χρόνης Μπότσογλου, Γιώργος Σταθόπουλος, οι γλύπτες Θεόδωρος Παπαγιάννης, Κυριάκος Ρόκκος, Τάκης Μπέσσας κ.ά.).

Η EPsilon Art Gallery, η οποία από το 2013 είναι μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) που δέχεται ως μέλη Gallery με διαχρονικά σημαντικό πολιτιστικό έργο, έχει ως σκοπό να αναδεικνύει  ότι η ΤΕΧΝΗ αποκαλύπτει ένα διαφορετικό, αισιόδοξο δρόμο και να προσφέρει στους καλλιτέχνες ορίζοντες  ώστε να ανοίγουν το διάλογό τους με το κοινό.

Συμμετέχει σταθερά σε Διεθνείς Εκθέσεις Τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, στις δύο ετήσιες Αrt Athina και Art Thessaloniki και στο εξωτερικό, στις Art Nordic Kopenhagen, Arte Padova, Arte Genova, Affordable Art Fair Hampstead London.

EPsilon Art Gallery, Παναγίας Γιάτρισσας 12, Λουτράκι, τηλ: 6977-878481

Email: epsilonartgallery@hotmail.com

Web sites: www.epsilonartgallery.blogspot.com & www.epsilon-artgallery.com

 

Info

Ψηφιακή Έκθεση Ζωγραφικής

Inside – Outside art @ coronavirus time

της Ελένης Πολυχρονάτου

16 έργα, μελάνια και ακουαρέλες σε χαρτί

Από Δευτέρα 1/2 έως Σάββατο 20/2/2021

ΧΩΡΟΣ:

EPsilon Art Gallery

www.epsilon-artgallery.com και www.epsilonartgallery.blogspot.com

Παναγίας Γιάτρισσας 12, Λουτράκι, τηλ: 6977878481

epsilonartgallery@hotmail.com

ΕΛΕΝΑ ΕΡΡΙΚΟΥ



2 σχόλια:

  1. Στην εποχή μας, αλλά και σε κάθε εποχή, η Τέχνη είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με το κεφάλι ψηλά και να γεμίσει την καρδιά με αληθινή αγάπη για τον συνάνθρωπο. Αυτό ακριβώς "διάβασα" στα έργα σας. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή